On Board Unit

Per 1 april 2016 wordt in België de kilometerheffing ingevoerd wat betekent dat elke gereden kilometer van zware voertuigen zal moeten worden geregistreerd en belast. Een On Board Unit (OBU) is vereist bij het registreren van deze kilometers. De heffing is van toepassing op elk voertuig met een maximum toegelaten massa van 3,5 ton of hoger en is van kracht op het huidige Eurovignet-wegennet in België bestaande uit snelwegen en ringwegen dichtbij belangrijke steden en hoofdwegen.

Wanneer u met een ADR voertuig in België rijdt bent u wettelijk verplicht om een OBU in uw voertuig te hebben geïnstaleerd. De OBU registreert de afstand die uw voertuig aflegt en bekijkt op welke wegen u rijdt en welke tol hierbij van toepassing is. Deze gegevens worden gecontroleerd door een verwerkingscentrum waarna deze vervolgens zal worden gefactureerd naar de eigenaar van het voertuig.

Bestellen OBU

Een OBU dient door de eigenaar van het voertuig te worden besteld. Dit kunt u gemakkelijk doen via Satellic. Tijdens uw bestelling zal er worden gevraagd naar de volgende gegevens:

  • Het BTW-nummer van uw bedrijf
  • Het kenteken
  • De maximum toegestane massa
  • De emissieklasse van uw voertuig.


Werkplaatsafspraak-700-px

Inbouwen OBU

Wanneer de OBU is aangeschaft en is geregistreerd heeft u de keuze deze middels een inbouwkit te laten monteren in uw voertuig. Het inbouwen van de OBU heeft de volgende voordelen:

  • Automatisch aan- en uitschakelen van het syteem bij het op- en afzetten van het contact. Zo voldoet u aan de eis dat de OBU altijd aan moet staan.
  • De vaste aansluiting zorgt voor geen losse bedrading wat de kans op technische problemen aanzienlijk vermindert.
  • De OBU zit vast aan uw wagen zodat deze niet kan vallen en/of beschadigen.

Graag monteren de medewerkers van SternTrucks de OBU kosteloos in uw voertuig. Klik hier om een werkafspraak te maken.

Bestellen inbouwkit

U bestelt de OBU inbouwkit bij VDO Services. Hier kiest u de gewenste SternTrucks werkplaats. Het is mogelijk om meerdere inbouwkits tegelijkertijd te bestellen. U rondt de bestelling af middels een online betaling. De kit, inclusief kosteloze montage bij een SternTrucks vestiging kost €149,-. De inbouwkit zal naar de door u gekozen werkplaats worden gestuurd. SternTrucks bouwt de OBU voor u in en zal de vaste montage registreren bij Continental-VDO. Daarnaast verzegelen zij de installatie volgens de fabrieksvoorschriften zodat u niet aansprakelijk kan worden gesteld.

Heeft u vragen over de On Board Unit, de inbouwkit of de kilometerheffing in België? Neem dan gerust contact op met een van onze SternTrucks medewerkers of mail naar info@sterntrucks.nl

On-Board-Unit-250-px.png