Mercedes-Benz Arocs met straalmachine

04-08-2015 15:32

Truck-blastrac-700px

Blastrac uit Nieuwegein heeft onlangs een Mercedes-Benz met straalmachine opbouw in gebruik genomen. Met de straalmachine worden beton, asfalt en staal ontdaan van hun coating, rubber of bitumen. De truck is door de opbouw is een bijzondere verschijning: compact, wendbaar en robuust.

Blastrac is leverancier van straalmachines, waarmee beton, asfalt en staal ontdaan worden van hun coating, rubber of bitumen. Het Amerikaanse bedrijf, met vestigingen in Amerika, Azië en Europa, levert deze machines wereldwijd, waarvan de grootste gemonteerd zijn op een truck. De Mercedes-Benz Arocs heeft voor deze toepassing een versterkt chassis, een 9-tons vooras en een handgeschakelde versnellingsbak.

Samenwerking

Voor de opbouw van de straalmachine werken diverse bedrijven samen. Zo heeft SternTrucks Utrecht het chassis geleverd,  Art-4 de hydrauliek en elektronische systemen gemonteerd en aangesloten. De speciale laadbak van de truck wordt door carrosseriebedrijf Schevers uit Schalkwijk gebouwd. Blastrac voorziet de truck van de straalmachine, waarbij de straalkop voorop de dinplaat op de truck gemonteerd wordt en waarmee straal-afval via een ‘stofzuiger’ in de laadbak terechtkomt. De truck is door Terberg Techniek in Baarlo voorzien van  een hydrostatische tussenbak, die de wielen traploos kan aandrijven tussen 0 en 10 km per uur. “Het unieke van het systeem is dat het feitelijk alles in een is, het is een gesloten unit. We stralen met staalkogels die met behulp van een magneet terugkomen in de kop. Het residu zuigen we op, waardoor het systeem nagenoeg stofvrij is. Wat we verwijderen, wordt in de truck opgevangen in twee Big Bags en dient vervolgens weer als grondstof in bijvoorbeeld de asfaltindustrie.”

Truck-blastrac-detail-700px